Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.2.2021, Milan Šurkala, aktualita
Útok na SolarWinds se dotýká mnoha velkých korporací a státních organizací. Není divu, že se horlivě vyšetřuje. Ačkoli podezření padá neustále na ruské hackery, zjistilo se, že útok byl proveden z USA.
pietrolbc (208) | 21.2.202111:57
Kdyz se na svete neco pose*e tak uz jen zbyva do sablony doplnit promenou vinika tzn. rusko ­/ cina :D ta americka schyza snad nezna hranic :D
Odpovědět3  1
Andir (749) | 21.2.202110:35
jak překvapivé, rusáci uměli vždy jen škodit, když už chvíli něco nezabírali
Odpovědět3  6
Neverminde (369) | 21.2.202110:47
Clovece ja teda nevidim ze by Rusko bylo rozlezle po celem svete. Tvuj nazor je trosku mimo realitu. A hlavne tam kam vleze USA tam 100 let trava neroste.
Odpovědět7  3
pietrolbc (208) | 21.2.202111:55
to vis to je Andir :D Jeho usafilie a ruso­/cino­-fobie je dechberouci :D Ostatne tak jako vetsina jeho politicko­-ekonomickych nazoru prezentovanych zde na foru ;)
Odpovědět4  2
asip80 (1175) | 21.2.202111:05
jj a proto ­"malé­" USA rozlezlé po celém světě a sype do armády násobně víc jak Čína s 1,4mld. obyvatel ­(to zlé RF se trapně krčí v rohu i za Čínou .. ­)
Odpovědět6  2
wrah666 (6205) | 22.2.202111:39
Četl jsi to vůbec? Útok přišel z USA! Máš dojem, že si parta ruských hackerů zajela na výlet? Zrovna teď, když je prerušené cestování?
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (4982) | 22.2.202111:56
Používejte argumenty, které mohou dávat smysl. O jakém přerušovaném cestování to tu mluvíte? Vždyť prvně byly napadeny verze z konce roku 2019, tedy dávno před nějakými výraznějšími opatřeními proti koronaviru ­(to je z doby, kdy skoro nikdo na planetě ani nevěděl, že něco jako koronaviry vůbec existuje, natož, aby kvůli tomu zakazoval cestování­). A jestli byla malwarem infikována produkční verze z konce roku 2019 ­(a další verze z roku 2020­), tak je jasné, že útok na servery musel proběhnout ještě před tímto datem. Takže ne, tento argument s přerušeným cestování neobstojí ani náznakem, když k útoku na servery SolarWinds došlo mnoho měsíců, ne­-li více než rok před přerušením cestování.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 22.2.202112:57
Sám píšete, že samotný ptok přišel z území USA. Dost těžko si představím, jak tam jede rusý hacker, jen aby zmátl stopu. Proč by to proboha dělal? ­(Pravda, teoreticky to mohl hacknout a pak někomu prodat, jako práci na klíč ale i to by dost neodpovídalo Andirkovu ­"rusáci škodí kam vlezou­", protože by to dělal pro zadavatele, asi amíka.)
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (4982) | 22.2.202113:18
"Dost těžko si představím, jak tam jede rusý hacker, jen aby zmátl stopu.­"

A proč ne? Vždyť tajné operace na území cizích států jsou něčím naprosto běžným a dělají to snad všechny státy na Zemi. Proč by zrovna státem podporovaná ruská skupina hackerů měla být výjimkou? Není jednodušší být u zdroje? Ubrat protivníkovi argument, kterým může napadnout Rusko, když bude mít ještě těžší prokázat, že za to může ­(i když USA vždycky stačilo jen podezření­). Tím neříkám, že za to může Rusko ­(klidně to může být krycí manévr kohokoli jiného, vůbec o krycí manévr jít nemuselo­), ale proč by to mělo být něco divného?
Odpovědět1  0
hurvinek (65) | 22.2.202113:33
To je rozumný názor. Celý náš svět je o pravděpodobnosti a je třeba zvažovat nejistá fakt a snažit se odhadnout, co je nejpravděpodobnější. Někteří jednici na toto rezignují a za pravdu považují jen to, co vyhovuje jejich vidění světa. Už jen samotný fakt, že vyšetřování směřovalo na uzemí USA, jasně naznačuje, že se vyšetřovatelé snaží najít pravdu. Pokud by tomu tak nebylo, automaticky by se ukazovalo na Rusko.
Odpovědět1  0
honza1616 (3702) | 22.2.202116:33
"Dost těžko si představím, jak tam jede rusý hacker, jen aby zmátl stopu.​­"

až na to že toto je asi nejlepší způsob jak zmást vyšetřovatele, samozřejmě i přes různé cesty jak zmást vyšetřovatele se dá krok po kroku dohledávat kdo si koupil VPN a proxy server, odkud kam se napojoval a i když vás cesta dovede do USA tak to neznamená že to byl Američan,
Rusové to mohli být, tak stejně jako kdokoliv jiný, není nic jednoduššího aby skupina či snad jedinec podporovaný řekněme KGB, obdržel falešnou identitu a pasy, odjel do USA kde již občas několikrát působil a vytvořil si tam potřebné kontakty a známosti,
pak už stačí v pronajatém bytě s přístupem k internetu pronajmout si anonymizační služby a nabourat se do serverů SolarWinds
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 22.2.202119:08
O tom, že by to tak v zásadě udělat mohli se hádat nebudu. Mohli. Jenže to dost přesahuje operační možnosti ­"běžného­" hackera. Musela by to být skutečně vládou podporovaná akce. A i tak. Fakta: NĚKDO velmi šikovně hackl SolarWinds a nechal je rozesílat kód obohacený o malware. Po tomto někom nezůstala naprosto žádná stopa ukazující kdo to byl. Fakt číslo dva: když to ruplo, tak se při analýze malwaru objevily ­"ruské stopy­". Ovšem ty jsou snad v každém. Rusové toho spousty vyvinuli a programátor běžně nemá důvod dělat znovu již hotovou práci, když lze danou knihovnu či postup volně stáhnout. Fakt číslo tři: Když došlo k samotnému útoku na cílové společnosti ­(via malware­) byl veden z počítače v USA. Ovšem po zjištění prvních dvou faktů bylo okamžitě obviněo Rusko. A po zjištění toho třetího je na obvinění trváno. Nepřijde ti to zajímavé? Zrovna tobě, který je o věcech zvyklý přemýšlet?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 22.2.202119:34
"Jenže to dost přesahuje operační možnosti ​­"běžného​­" hackera. Musela by to být skutečně vládou podporovaná akce.­"

"Běžný­" hacker by nejspíš neměl cílem SolarWinds a typické zákazníky společnosti. Už i ten cíl ukazuje, že to pravděpodobně byla nějaká top hackerská skupina s vysokými zájmy ­(ať už sama o sobě nebo její zadavatel­).

"Po tomto někom nezůstala naprosto žádná stopa ukazující kdo to byl.­"

Jak víte, že nezůstaly žádné stopy? Vyšetřování se teprve rozbíhá a Vy už víte, že nic nenašli? Kdo Vám to řekl?

"A po zjištění toho třetího je na obvinění trváno.­"

To je jistě zajímavé. Otázkou je, jaké důkazy ­(pokud vůbec jsou­), k takovým obviněním vedou. Zveřejněny nebyly, takže možná žádné nejsou... ale také to neznamená, že neexistují. Nevíme. A vzhledem k tomu, že vyšetřování stále běží, se to asi ještě nějakou dobu nedozvíme. Je ale zajímavé, že to víte Vy.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 22.2.202119:58
Víme jen to, co sami zeřejnili. A to bylo zhruba to, co jsem shrnul. Po tom kdo s tím začal zůstala jako jediná stopa samotný malware. Vcelku standartní, čili velké části kódu mají původ v Rusku. A teď zveřejnili, že samotný útok na klienty SW byl veen z počítače V USA. Jsem možná otravný, ale tohle jsou oficiální informace úváděné vyšetřovateli médiím. ­(Ano, připouštím, že by byli blízni vykecat vše a že ASI mají i jiné. Ale z toho co bylo uveřejněno jaksi na rusko neukazuje NAPROSTO NIC. Plus počítám, že si všichni pamatujeme jiné zaručené zprávy a důkazy. Třeba o ZHN v Irákui. Nebo nověji o Novičoku, o kterém vědí vše, ale nemohou to zveřejniit, takžer jim musíme věřit. ­(přes viditelně špatně zfalšované fotky­) Nebo útoky sarinem v Sýrii. Tedy údajné, zato dokumentované stejnými ­"těly­" na asi deseti místech atd.)
Odpovědět0  0
hurvinek (65) | 22.2.202113:26
Naprostá pravda. Ostatně naše historické zkušenosti to jen potvrzují, stejně jako současnost a válečná zvěrstva, která Rusko páchá na Ukrajině.
Odpovědět2  1
wrah666 (6205) | 22.2.202114:14
Myslíš to, že nenechali neonácky vyvraždit Doněck a Luhansk? Nebo ti vadí, že nevyšlo násilné poameričtění Krymu? ­'podotýkám, dokonce i amíci uznali, že ty nejnásilnější ­"brigády dobrovolníků­" jsou nácci a přestali je podporovat.
Odpovědět1  2
hurvinek (65) | 22.2.202114:30
Nikoli, tuhle ruskou propagandu jsem na mysli neměl. Mluvil jsem o tom, jak Rusko zabralo území suverenního státu a nyní válčí na východě Ukrajiny a páchá mnohé válečné zločiny jen proto, že měli pocit, že Ukrajina přestává být jejich vazalem.
Odpovědět1  2
wrah666 (6205) | 22.2.202115:30
Zajímavé. Sami amíci uznají, že Azov, Ajdar a nepamatuji ten zbytek JSOU neonácci a dokonce ani CIA je nehodlá podporovat. Ale pro tebe je to Ruská propaganda. A počítám, že Referendum na Krymu také co? Jak příznačné,. že výsledky referenda neuznáváte, pokud se vám nehodí.. Hele, já byl proti vstupu do EU. Byla to chyba a je to obrovská chyba. Ale výsledek uznávám. Akorát tvrdím, že když XY tehdejších vítačů následně poznalo svou chybu, tak že by mělo být stejně tak referendum o odchodu. Proč ne? Podle vás se přeci všichni v EU máme fajn a nikdo by nehlasoval pro odchod... Nebo je strach, že bychom nemuseli být popelnicí, co platí draze za odpadky a poskytuje levné pracovní síly?
Odpovědět1  1
hurvinek (65) | 22.2.202115:52
To co tvrdíte je prakticky dokonalá ukázka demagogie a naprosto nijak to nevylučuje má předešlá tvrzení. To že se uprostřed nějakého vonejského konfliktu vyrojí na obou stranách různé skupiny páchající zvěrstva je úplně normální, byť pochopitelně odsouzeníhodné. I za druhé světové války páchaly spojenci válečné zločiny a jen z toho důvodu nejsou nacisté ti hodní.

Pokud jde o referanda, ty uznávám, pokud jsou alespoň trochu dle práva a v ovzduší bezpečí. To o Krymu okupovaném ruskými jednotkami rozhodně neplatí. Proti referendu o odchodu z EU nemám vůbec nic, stejně jako uznávám Brexit a přeji Britům, aby se jim dařilo.
Odpovědět1  2
Pavel Matějka (1651) | 21.2.20218:22
I když útok přijde z Chicaga, São Paula nebo Hajdarábádu.

Hackeři všech zemí z toho mají srandu a schválně za sebou nechávají nenápadnou ruskou stopu...
Odpovědět4  4
DarkRichelieu (1234) | 21.2.20218:50
Špičkoví odborníci. Schopní prolomit nejlepší zabezpečení. Prý profesionálové, zaměstnávaní samotným Vláďou Putinem, si nejspíš zaletěli do USA, aby tam zanechali své stopy a novináři mohli jet tu svou mašinérii. Zatímco CNN hlásí, napadení hackery napojeni na ruskou vládu, Rossia 1 hlásí, tak jsme opět zvolili US prezidenta a podstrčili jsme udičku v SolarWinds :D
Odpovědět3  4
Pavel Matějka (1651) | 22.2.20218:41
Pokud vím, ta Bidenovo zvolení tentokrát zařídila Čína, ne Rusko. :­-)
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.